گروه صنعتی سیمرکو

خط تولید غذای حیوانات خانگی

فیلم خط تولید غذای کنسروی حیوانات خانگی

خط تولید غذای کنسروی حیوانات خانگی ساخت سیمرکو

گروه صنعتی سیمرکو برای نخستین بار در ایران، راه‌اندازی خط تولید کنسرو غذای حیوانات خانگی را با انجام اصلاحاتی در تکنولوژی تولید محصولات کنسروی، ارائه داده و تا به امروز بیش از 7 پروژه موفق را در کشور راه‌اندازی نموده است.

ظرفیت تولید

روزانه ۱ الی ۲ تن محصول در فضای کارگاهی ۲۰۰ الی ۳۵۰ متر مربع و تولید روزانه ۴ الی ۶ تن محصول در فضای صنعتی ۶۰۰ الی ۸۰۰ مترمربع قابل اجرا می‌باشد.
Previous slide
Next slide

مشخصات فنی خط تولید

مقدار فضا
مقدار برق
مقدار آب
مقدار گاز
تعداد نیروی انسانی
350 الی 800 متر مربع
75 الی 110 آمپر
10 الی 25 متر مکعب
50 الی 130 متر مکعب
3 الی 7 نفر

لیست ماشین آلات خط تولید غذای حیوانات خانگی

جداسازی و تکه کردن گوشت

شامل عملیات قطع کردن و تکه کردن گوشت می‌باشد که توسط دستگاه اره گوشت بر انجام می‌شود. اره ماهی بر که با نام اره گوشت بری نیز شناخته می‌شود جهت سولهت در جداسازی مواد زائد گوشت و پخت اولیه در فرایند کنسرویهای گوشتی مورد استفاده قرار می گیرد.

دیفراست و شستشو

عملیات دیفراست(یخ زدایی)، خون‌ آبه گیری، خیساندن و شست‌وشوی قطعات گوشت درون وان آماده سازی صورت می‌گیرد. وان آماده سازی از جنس استیل در حجم های مختلفی طراحی و ساخته می شود که با توجه به ظرفیت تولید، به تعداد موردنیاز درخط تولید استفاده می‌شود.

چرخ کردن

عمل چرخ کردن در مورد محصولاتی نظیر پته و چانک جهت له کردن و میکس کردن مواد مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فرآیند توسط دستگاه چرخ گوشت صنعتی انجام می‌شود. این دستگاه دارای سیستم گیربکسی با امکان چرخش معکوس است که قابلیت چرخ کردن انواع مواد گوشتی و غیر گوشتی را دارا می‌باشد.

پخت اولیه

پخت اولیه توسط دستگاهی به نام دیگ پخت جهت سهولت در جداسازی ضایعات و نرم کردن بافت گوشت انجام می‌شود. برای این منظور گوشت پس از قطعه قطعه شدن بر روی سینی‌های ترولی دیگ پخت قرار گرفته و داخل ریل دستگاه جاسازی می‌شود و توسط بخار آب اشباع شده پخت نهایی صورت می‌گیرد .

افزودن مواد

جهت پرکردن موادی که مقدار حجمی و یا وزنی کمی دارند و بخشی از مواد تشکیل دهنده محصول نهایی محسوب می‌شوند توسط نوار افزودنی و اپراتورهایی که در طرفین آن مستقر هستند انجام می شود . این دستگاه دارای ریل اصلی و مخازن نگهدارنده مواد افزودنی می‌باشد .

پر کردن مواد میکس شده

در محصولاتی نظیر پته که مواد به صورت میکس شده می‌باشد، از دستگاه پر کن دو پیستون خطی استفاده می‌شود. این دستگاه دارای عملکرد الکترومکانیک مجهز به اینورتر جهت تغییر دور است که فرآیند پرکردن را به صورت ردیفی توسط دو پیستون انجام می‌دهد.

پرکردن مواد تکه شده

جهت پر کردن مواد تکه شده در محصولاتی نظیر چانک، از دستگاه پرکن ۱۸ نازله روتاری جامدات استفاده می‌شود. پس از تولید چانک در دستگاه مربوطه آن را خشک و به صورت گوشت‌های تکه شده در می‌آورند و داخل هاپر پرکن انتقال می‌دهند ، پرکن با هر بار چرخش عمل پرکردن محصول داخل قوطی را صورت می‌دهد .

فرمولاسیون سس

یکی از اصلی‌ترین بخش‌ها در فرایند تولید، فرمولاسیون محلولی می‌باشد که پس از پرشدن محصول جامد به صورت مایع بر روی آن ریخته می‌شود که محتویات تشکیل دهنده این بخش در انحصار مدیر تولید می‌باشد، اما جهت تولید این محلول می‌بایست از مخازن فرموله دو جداره و یا سه جداره همراه با همزن بهره برد.

محلول ریزی

فرآیند محلول‌ریزی به منظور پرکردن قوطی‌های حاوی مواد از محلول فرموله شده صورت می‌گیرد. این فرآیند به شکل اتوماتیک و توسط دستگاه محلول ریز انجام می‌شود. این دستگاه دارای یک مخزن ۵۰۰ لیتری می‌باشد که محلول فرموله شده را به صورت گرم نگه می‌دارد تا عمل محلول‌ریزی در حالت داغ انجام شود.

هواگیری از داخل قوطی

قوطی‌های کنسرو پس از پر‌شدن ازمواد و محلول هنوز هم دارای مقداری فضای خالی (۵ درصد از حجم قوطی) در قسمت بالایی هستند که باید در این مرحله از قوطی خارج شود. این فرآیند توسط دستگاهی به نام اگزاستر صورت می‌گیرد. بخار اشباع شده در طی مسیر عبور قوطی از این دستگاه، خلاء لازم را در فرایند کنسرواسیون صورت می‌دهد.

پلمپ قوطی فلزی

فرآیند دربندی به‌منظور پلمپ درب قوطی بر روی بدنه فلزی آن، مطابق ضوابط به شماره ۱۸۸۱ سازمان ملی استاندارد ایران بایستی در همه انواع خطوط تولید کنسروی صورت پذیرد. این فرآیند در خطوط تولید صنعتی با ظرفیت بالا به صورت اتوماتیک و توسط دستگاه دربند ۴ هد تمام اتومات انجام می‌شود.

استریلیزاسیون و پخت نهایی محصول

استریل و پخت نهایی مواد درون قوطی کنسرو، در پایان مرحله تولید و توسط دستگاه اتوکلاو انجام می‌شود. اتوکلاو، دستگاهی است که دارای یک محفظه بسته تحت فشار بخار آب اشباع شده با دمای معادل ۱۲۱ درجه سانتی گراد به مدت ۵۰ الی ۷۰ دقیقه با فشار کاری ۱/۲ بار عمل استریلیزاسیون و پخت نهایی مواد داخل قوطی را صورت می‌دهد.

لیبل روی بدنه قوطی

با توجه به تنوع زیاد محصولات در کنسرو غذای حیوانات خانگی می‌با‌یست برای چاپ اطلاعات برند و محصول بر روی بدنه قوطی از لیبل و دستگاه لیبل زن استفاده نمود. محدودیت‌های تیراژ چاپ در زمان تولید قوطی در کارخانه قوطی سازی داشتن لیبل زن را الزامی می‌کند.

چاپ اطلاعات تولید

چاپ اطلاعات تولید اطلاعات تولید شامل تاریخ تولید و انقضا، قیمت برای مصرف‌کننده و سریال تولید می‌باشد که باید بر روی درب قوطی‌های کنسرو چاپ شوند. برای این منظور، از دستگاه جت پرینتر استفاده می‌شود. دستگاه جت پرینتر در انتهای خط تولید قرار می گیرد و با هر بار رد شدن قوطی از زیر نازل اطلاعات تولید را بر روی درب قوطی چاپ می‌کند.

بسته بندی و نایلون کشی

جهت سهولت حمل و نقل قوطی‌های کنسروی از کارخانه به فروشگاه‌ها لازم است تا آنها بسته بندی شوند برای این منظور از دستگاه شیرینک پک استفاده می‌شود . قوطی‌ها به صورت چند تایی (۱۲ و ۲۴ تایی) توسط اپراتور بر روی یک کفی کارتن قرار می‌گیرند و به داخل دستگاه هدایت می‌شوند و در آنجا توسط تونل هوای گرم نایلون کشی می‌شود.

سوالات متداول خط تولید غذای حیوانات خانگی

کارشناسان فنی مجموعه سیمرکو با گردآوری مهم‌ترین سوالاتی که حاصل تعامل چندین ساله با کارآفرینان فعال در حوزه تولید مواد غذایی است، سعی در یافتن مدلی کرده‌اند که بتواند پاسخگوی چنین دغدغه‌های باشد. بر اساس مدل پیشنهادی سیمرکو جهت راه‌اندازی خط تولید، مسیر کارآفرینان از زمان شکل‌گیری یک ایده تا تولید محصول نهایی شامل موارد زیر می‌باشد.

گام نخست: مشاوره تخصصی و امکان‌سنجی اولیه

گام دوم: ارائه طرح توجیهی و اخذ جواز تاسیس

گام سوم: طراحی و ساخت ماشین‌آلات

گام چهارم: اجرای زیرساخت‌ها و راه‌اندازی خط تولید

گام پنجم: تولید آزمایشی محصول و اخذ جواز بهره‌برداری

گام ششم: اخذ پروانه‌های بهداشتی

گام هفتم: آموزش و مشاوره

گام هشتم: تولید نهایی، بازاریابی و فروش محصول

همونطور هم که قبلا به این موضوعات اشاره شده است مواردی رو باید برای این منظور در نظر گرفت که برخی از اونها عبارتند از :
عرضه و تقاضای محصول، دسترسی آسان به مواد اولیه، دسترسی به بازار فروش و مصرف، در نظر گرفتن هزینه‌های تولید متناسب با سرمایه گذاری اولیه همه این موارد اهمیت بالایی در تعیین نوع محصول تولیدی خواهد داشت

یکی از خدمات گروه صنعتی سیمرکو برای مشتریانی که این درخواست را مطرح می‌نمایند ارائه طراحی کارخانه و اجرای جانمائی بخش‌های عمرانی و تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز در خط تولید، مطابق با ضوابط سازمان ملی استاندارد و فرایند تولید محصول می باشد که برای این منظور از نرم افزار های مربوط به طراحی عمرانی و صنعتی استفاده می‌شود و یک شمایل شبیه سازی شده را به صورت سه بعدی، قبل از اجرای کارخانه در اختیار مشتری قرار می‌دهد .

ظرفیتی که علاوه بر توجیه پذیر کردن هزینه‌های ثابت و جاری بتونه محصول تولیدی شما رو در بازار معرفی کنه .
مراحلی که معمولا در فازبندی‌های هدف گذاری شده به صورت استاندارد مطرح هست عبارتند از :
فاز اول: شناخت موسس از روند تولید و آشنا شدن با فضای مربوطه و موانع پیش رو، بدست آوردن راهکارهای برون رفت از موانع ، فرصت‌ها و چالش‌های پیش رو در سال نخست تجربه میشه
فاز دوم: تبلیغات و حضور مدوام و بهره برداری از فرصت‌ها و ارائه آفرهای فروش با حداقل سود و حداکثر تیراژ، آشنا شدن توزیع کنندگان و فروشندگان با محصول تولید شده در سال دوم
فاز سوم: تنوع در محصولات و کاهش هزینه‌های بازرگانی، کاهش هزینه‌های تولید، تمرکز در ایجاد بازار هدف با توجه به داده‌های بدست آمده در طی دو سال
فاز چهارم: پاسخ مناسب به درخواست‌های مشتریان با توجه به بازخورد بازرگانی و فروش، ایجاد نمایندگی داخلی و خارجی، تولید محصول با درنظر گرفتن محیط و بازار هدف و سفارش مشتری، صادرات محصول رقابتی

در اینکه موقعیت کارخانه جهت راه اندازی کنسرو غذای حیوانات خانگی کجا باشه، باید به چند نکته توجه بشه اول اینکه موقعیت کارخانه یا به محل تهیه مواد اولیه نزدیک باشه و یا به بازار مصرف، صرف اینکه شما یک زمین و یا یک سوله‌ای رو دارید که مالک اون هستید و هزینه ای از بابت خرید ملک و یا اجاره پرداخت نمی کنید نمی تونه ملاک تعیین موقعیت اجرای کارخانه باشه.

خدمات صفر تا صدی

گروه صنعتی سیمرکو خدمات صفر تا صدی  خود را با بیش از 20 سال تجربه در راه اندازی خطوط تولید محصولات کنسرو ارائه می دهد.

پروژه‌های ما

گروه صنعتی سیمرکو در راه اندازی ۱۷۰ کارخانه داخلی و ۳۵ کارخانه خارجی مشارکت داشته است.

طعم طبیعت

  • خط تولید کنسرو حبوبات و مربا

دلیم

  • خط تولید کنسرو حبوبات

کروم مکس

  • خط بسته بندی رب