کارآفرینان و سرمایهگذارانی که قصد ورود به عرصه تولید محصولات غذایی را دارند، همواره در نخستین مرحله از تصمیمگیری با چنین پرسشی مواجه میشوند: برای راهاندازی خط تولید از کجا باید شروع کنیم؟
ابهامات و چالشهایی که در نقطه آغازین مسیر تولید، پیش روی کارآفرینان قرار دارد، عمدتا در قالب یکی از موارد زیر گنجانده میشوند؟
کارشناسان فنی مجموعه سیمرکو با گردآوری مهمترین سوالاتی که حاصل تعامل چندین ساله با کارآفرینان فعال در حوزه تولید مواد غذایی است، سعی در یافتن مدلی کردهاند که بتواند پاسخگوی چنین دغدغههایی باشد. بر اساس مدل پیشنهادی سیمرکو جهت راهاندازی خط تولید، مسیر کارآفرینان از زمان شکلگیری یک ایده تا تولید محصول نهایی شامل موارد زیر میباشد.
احداث یک کارخانه صنایع غذایی شامل مراحل گوناگونی است که باید به ترتیب تقدم انجام شوند تا در نهایت یک واحد تولیدی تاسیس شود. اقداماتی از قبیل امکانسنجی اولیه، تهیه طرح توجیهی، اخذ مجوز، ساخت سوله، تهیه مواد اولیه و راهاندازی خط تولید از جمله اقداماتی است که باید جهت راهاندازی یک کارخانه انجام شوند. برخی از این اقدامات باید توسط کارآفرین، برخی توسط شرکت سازنده ماشینآلات و برخی دیگر توسط پیمانکارهای مربوطه انجام میشوند. شرکت سیمرکو در راستای خدمات صفر تا صد راهاندازی کارخانه، با تجمیع اقدامات گوناگون، ساختار یکپارچهای را جهت احداث یک کارخانه صنایع غذایی پیشنهاد میدهد.
اقدامات گامبهگام جهت احداث کارخانه، بر اساس ساختار یکپارچه پیشنهادی سیمرکو، عبارتند از:
در گام نخست، طی یک جلسه حضوری که در محل دفتر مرکزی سیمرکو برگزار میشود، ابتدا اطلاعاتی قبیل جزئیات فنی و فرآیندهای تولید در قالب عکس و فیلم در اختیار مشتری قرار گرفته و سپس با بررسی امکانات، شرایط ویژه و ظرفیتسنجی و نیازهای مشتری، امکانسنجی اولیه از طرح مورد نظر صورت میگیرد. در این مرحله، اطلاعات مشتری از جمله شرایط محل احداث پروژه، خط تولید و ظرفیت مورد نیاز، توسط سیمرکو، مستندسازی میشود.
کارشناسان سیمرکو با بررسی شرایط مشتری، چندین پروپوزال را در قالب بهینهترین حالت از نحوه ترکیب ماشینآلات خط تولید ارائه میدهد. در صورتی که توافق بر سر یکی از پروپوزالهای پیشنهادی حاصل شود، طرح توجیهی جامعی را که شامل توجیه فنی و اقتصادی طرح مورد نظر است، بر اساس موارد ذکر شده در پروپوزال، فراهم میشود. مشتری با در دست داشتن طرح توجیهی که از سیمرکو دریافت میکند، میتواند جهت اخذ جواز تاسیس اقدام نماید.
طراحی ماشینآلات مطابق نیازسنجی صورت گرفته از مشتری توسط تیم فنی سیمرکو صورت میگیرد. در این مرحله، خروجیهای دو بعدی و سهبعدی ماشینآلات که توسط نرمافزارهایی نظیر Abacus ،CATIA و SOLIDWORKS مدلسازی میشوند در اختیار مشتری قرار میگیرند. در صورتی که نقشههای مدلسازی شده مورد تایید مشتری قرار گیرد، ساخت ماشینآلات در کارخانه سیمرکو شروع میشود. طی فرآیند ساخت ماشینآلات، مشتری در هر مرحله در جریان پیشرفت فیزیکی کار قرار میگیرد و در صورت نیاز به اصلاحات، اقدام مقتضی در همان مرحله انجام میشود.
گروه صنعتی سیمرکو در قالب توافق با پیمانکارهای گرید A که مورد تایید این شرکت بوده و تا کنون در پروژههای متعددی همکاری داشتهاند، عملیات سولهسازی و اجرای زیرساختهای موردنیاز از قبیل موتورخانه، کابلکشی، پایپینگ و سپتیک فاضلاب را انجام میدهد. پس از انجام بسترهای لازم، ماشینآلاتی که در مرحله قبل طراحی و ساخته شدهاند، مطابق نقشههای جانمایی، پیاده سازی شده و پس از انجام تستهای فنی، خط تولید مورد نظر راهاندازی میگردد.
تولید آزمایشی محصول در محل اجرای خط تولید و با حضور کارشناسان فنی و اجرایی سیمرکو انجام میشود. هدف از انجام تولید آزمایشی، تست کردن کارایی ماشینآلات خط تولید و همچنین نوع فرمولاسیون پیشنهادی جهت تولید محصول است. پس از آنکه تولید آزمایشی با موفقیت انجام شد، محصول مورد نظر در انبارهای قرنیطینه بهمدت دو هفته قرنطینه میشود. طی این زمان، مشتری میتواند جهت اخذ جواز بهرهبرداری از وزارت صمت (صنعت، معدن و تجارت) اقدام نماید.
پس از راهاندازی خط تولید و انجام موفقیت آمیز تولید آزمایشی، مشتری میتواند اقدام به اخذ پروانههای بهداشتی از سازمان غذا و دارو نماید. پروانه بهرهبرداری بهداشتی، پروانه مسئول فنی، پروانه بهداشتی ساخت، سه مجوزی هستند که دریافت آنها برای آن دسته از صنایعی که زیر نظر سازمان غذا و دارو فعالیت میکنند، اجباری میباشد. گروه صنعتی سیمرکو با فراهم کردن مدارکی از قبیل نقشههای کارخانه و مشاوره در تکمیل مستندات، مشتریان را در اخذ مجوزهای لازم، همراهی میکند.
بهرهبرداری از خط تولید مستلزم برخورداری از آموزشهای لازم فنی، بهداشتی و ایمنی برای کارکنان یک کارخانه میباشد. سیمرکو در جلسات پس از تولید آزمایشی، آموزشهای لازم جهت بهرهبرداری از ماشینآلات خط تولید را به پرسنل تولید کارخانه، ارائه دهد. علاوه بر این، طی جلسات ویژه که توسط متخصصان فنی و صنایع غذایی سیمرکو برگزار میگردد، مباحثی در زمینه برنامهریزی تولید، نحوه تهیه مواد اولیه و فرمولاسیونهای تولید به مدیران تولید آموزش داده میشود.
زمانی که یک واحد تولیدی، مجوزهای لازم را بهدست آورده باشد و مطابق برنامهریزیهای قبلی، با ظرفیت مشخصی، محصول نهایی را تولید کند، باید طبق روال منظمی محصولات را به فروش برساند تا چرخه تهیه مواد و تولید محصول ادامه یابد. تیم مشاوره سیمرکو، در این مرحله با ارائه راهکارهایی که حاصل از تجربه چندین ساله این شرکت در تعامل با تولیدکنندگان گوناگون و همچین بازدیدهای میدانی از بازارهای هدف است، زمینههای مساعد برای فروش محصول را در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهد.